13.01.2010

zahărul şi efectele sale nocive

"Zahărul alb este invenţia şi tentaţia epocii moderne. Nutriţioniştii îl numesc "otrava albă" şi consideră că acest aliment ar trebui eliminat din dieta noastră.
În urmă cu ciţiva ani am decis să exclud zahărul alb din alimentaţia mea şi a familiei mele. Studiind nutriţia am înţeles că zahărul este aşa cum spune Michel Montignac "campion la toate categoriile de glucide rele, un produs care poate fi periculos dacă este consumat în cantitate mare". Aşa că am înlocuit zahărul cu 1-2 linguriţe de miere pe zi. Soţul şi fiul meu consuma miere şi zahăr brut(nerafinat). Mulţi prieteni mi-au urmat exemplul şi sunt foarte mulţumiţi de această decizie.
Dacă dorim să avem un stil de viaţa sănătos este recomandabil ca alimentele să fie consumate nemodificate prin rafinare, tratamente termice sau alte tehnologii care le-ar distruge proprietăţile nutritive. Prepararea zahărului rafinat presupune un lanţ întreg de procedee tehnologice care afectează calităţile nutritive ale acestui produs.
Pentru a lua decizia corectă este necesar să aflăm cît mai multe informaţii despre zahăr şi efectele lui asupra organismului.


Ce este zahărul ?
Zahărul este utilizat în Europa de peste o sută de ani devenind aliment de bază după Primul Razboi Mondial. În prezent, zahărul este unul dintre alimentele cele mai controversate. Cercetările ştiinţifice din ultimele decenii privind efectele zahărului au demonstrat nocivitatea acestui aliment. Zahărul este o substanţă de semisinteză care se obţine în principal din sfeclă de zahăr sau trestie de zahăr. Sfecla de zahăr conţine peste 50 de nutrienţi în timp ce zahărul numai unul: zaharoza. Prin rafinare el îşi pierde enzimele şi celelalte substanţe nutritive atât de necesare vieţii. Organismul uman s-a adaptat în cursul sutelor de mii de ani de evoluţie să digere şi să asimileze numai combinaţii naturale de zaharuri existente în fructe şi legume. Prelucrarea unei substanţe pure, obţinută prin procedee chimice cum este zaharoza, se face cu preţul unor eforturi mari depuse de organism şi constituie un adevarat şoc pentru o serie întreagă de organe producând dezechilibre în lanţ.
După ce consumăm zahăr el trece imediat in sange prin intestinul subţire. Pentru o scurtă perioadă de timp cantitatea de zahăr creşte foarte mult ceea ce generează un surplus de energie şi pe moment oboseala dispare. Din păcate, urmează în scurt timp reacţia adversă: pentru metabolizarea zahărului consumul din rezervele organismului generează o şi mai mare oboseală şi somnolenţă.
Dacă vom măsura glicemia după consumul unei cantităţi mari de zahar, vom observa că în prima faza se instalează hiperglicemia. În perioada urmatoare pancreasul secretă prea multă insulină ceeace ce determină o reducere a zahărului din sânge sub nivelul mediu admis şi instalarea stării de oboseală. Ficatul este şi el în suferinţă deoarece îşi transferă o parte din rezerva de glucide în sange. Aceste alternanţe dereglează metabolismul şi epuizează sistemul nervos.
Consumul de zahăr în cantităţi mari dă senzaţia de saţietate deoarece conţine multe calorii. Din păcate enzimele, fermenţii şi mineralele lipsesc. Zahărul alb rafinat nu aduce în organism nici un nutrient cu adevărat benefic deci face mai mult rău decat bine sănătăţii. Pentru a neutraliza zahărul organismul îşi mobilizează resursele de calciu în detrimentul sistemului osos şi al dentiţiei care devin din ce în ce mai fragile.

"Albirea" zahărului se face cu dioxid de sulf care este un aditiv alimentar cunoscut sub denumirea de E 220. Dioxidul de sulf este folosit la conservarea unor alimente, în industria vinului, avînd şi o serie de efecte secundare: datorită efectului sau oxidant poate reduce conţinutul de vitamine în produse. Poate provoca probleme de respiraţie la pacienţii astmatici. In concentraţii crescute poate provoca probleme gastrointestinale.


Principalele efecte nocive ale consumului de zahăr rafinat:

•Diabetul este pe primul loc nu numai pentru c[ este foarte răspândit(în România sunt peste 500.000 de diabetici) ci şi pentru că este cel mai periculos. Consumul de zahăr şi produse zaharoase este cel mai mare inamic al pancreasului care cu timpul, epuizat de efortul de a metaboliza cantităţi mari de zaharoză, începe să nu mai funcţioneze la parametrii normali. Aşa apare diabetul care generează complicaţii grave în organism. Prognozele specialiştilor nu sunt prea optimiste: în următorii cincizeci de ani dacă nu apar modificări majore în stilul de alimentaţie al omului modern, proporţia diabeticilor se va dubla, poluarea şi stresul favorizând apariţia aceastei boli.

•Caria dentară. Dacă la începutul secolului al XX-lea doar 5-10% din populaţia sub treizeci de ani era afectată de aceste probleme, pe masură ce zahărul a fost adoptat în alimentaţie s-a ajuns ca în ţările "dezvoltate" aprox. 95% din populaţie să sufere de afecţiuni ale danturii. Popoarele care din motive de tradiţie sau dezvoltare economică slabă nu consumă acest produs, prezintă o incidenţă a cariei de 10-20 de ori mai mică, în schimb se confruntă cu o explozie a problemelor dentare atunci cand ajung să consume zahăr.

•Obezitatea se instalează frecvent la marii consumatori de dulciuri. Acest lucru se produce deşi zahărul nu este atât de bogat în calorii pe cât se crede dar are capacitatea de a afecta echilibrul hormonal, ceea ce duce la creşterea apetitului şi la dezvoltarea ţesutului adipos şi a celulitei.

•Osteoporoza şi probleme legate de asimilarea calciului. Una din problemele majore generate de consumul de zahăr este dereglarea metabolismului calciului. S-a constatat în schimb, la persoanele care renunţă complet la zahăr şi trec la o dieta cu multe fructe şi legume crude, că treptat calciul este din nou bine asimilat.

•Scăderea imunităţii concretizată în creşterea receptivităţii organismului la diverse boli: viroze, candidoze, cistite, dermatoze infecţioase etc. Se pare că zaharoza afectează sinteza unor hormoni direct implicaţi în coordonarea activităţii sistemului imunitar.

•Cancerul, în special cel de colon. Studii recente au evidenţiat faptul că cei care consumă multe dulciuri şi alte produse cu zahăr sunt mult mai predispuşi la cancer localizat mai ales în tubul digestiv. Incidenţa cancerului de colon(intestin gros) este de până la cinci ori mai mare la consumatorii de dulciuri decât la persoanele care consumă foarte rar sau deloc zahar.

•Alte boli cauzate de consumul mare de zahăr sunt: alergiile, scleroza, cardiopatiile, gastrita, colita de fermentaţie, tulburările de ciclu menstrual la femei, reumatismul, anemia, astenia, sinuzita, rinita.

•La copii consumul frecvent de dulciuri influenţează procesele de creştere, duce la apariţia rahitismului şi a fragilităţii osoase, declanăşează pubertatea prematură, generează probleme de comportament(scaderea voinţei, predispune la violenţa, scade capacitatea de concentrare etc.)

Cine ar trebui sa renunţe la consumul de zahăr ?
Zahărul rafinat NU este indispensabil pentru organismul uman. Michel Montignac considera ca "Zahărul este otrava ! Nocivitatea sa asupra omului este la fel de mare ca cea a alcoolului şi tutunului la un loc". In mod normal, cu toţii ar trebui sa renunţăm la consumul acestui aliment.
Există grupe de risc, la care consumul de zahăr şi dulciuri contribuie la apariţia sau agravarea unor boli:

•Persoanele care au antecedente de diabet în familie;
•Cei care se confruntă cu un stres accentuat;
•Persoanele care suferă deja de una din bolile enumerate mai sus (diabet, alergie, infecţii recidivante, osteoporoză, hipocalcemie, cardiopatii, tulburări hormonale);
•Copiii aflaţi în pragul pubertăţii;
•Persoanele cu gastrită hiperacida sau cei care suferă de colită de fermentaţie;
•Persoanele care se confruntă cu anumite probleme psihologice: lipsa de voinţă, stări de astenie, depresii, ar trebui să renunţe la consumul de zahăr care s-a demonstrat că accentuează aceste probleme.

Renunţă la zahăr !
Gândeşte-te la sănătatea ta şi fă un efort de voinţă!
Renunţarea la zahăr este oarecum echivalentă cu renunţarea la un drog deoarece pentru mulţi oameni dulciurile nu constituie doar un desert ci sunt alimente de bază care le ofera energie şi consolare în momentele grele ale vieţii. Din punct de vedere medical s-a constatat că atunci când aceste persoane renunţă la produsele cu zahăr apar tulburari asemanatoare celor ivite la consumatorii de narcotice: stări de oboseală, nervozitate, dureri de cap etc. Omul este caracterizat prin voinţă deci este capabil să realizeze lucruri extraordinare.
Dacă ai decis să renunţi la zahăr începe prin a reduce cantitatea de zahăr şi dulciuri la jumatate, apoi la un sfert şi după 4-5 săptămâni poţi să renunţi definitiv sau să consumi o prajiturică ocazional. O problemă îngrijorătoare o constituie zahărul "ascuns" care este inclus în produsele pe care le cumpărăm din magazine(răcoritoare, conserve, supe concentrate etc.) Când am hotărât să renunţ la zahăr, am constatat ca aproape toate produsele care se gasesc la magazinele alimentare conţin acest ingredient şi am început să studiez cu atenţie etichetele. Mi-am dat seama că fiecare dintre noi consumă involuntar, în fiecare zi, cantităţi imense de zahăr. Conform statisticilor Uniunii Europene un adult consumă zilnic din sucuri, ciocolată, produse de patiserie, prăjituri, biscuiţi, sosuri, cafea sau ceai îndulcit 100-200 de grame de zahăr. Aceasta înseamnă că anual o persoana consumă 40-60 kg de zahăr!!!(cifrele variază de la o ţară la alta). Este o situaţie îngrijorătoare care generează un lanţ întreg de boli şi dezechilibre.
Aceste realităţi dure ar trebui să ne pună pe gânduri şi să ne determine să reducem consumul de zahăr şi chiar să renuntăm la acest aliment care aparent ne face viaţa mai frumoasă dar în realitate are efecte distrugătoare !!!


Înlocuitorii naturali ai zahărului:
Citind acest articol ne putem pune pe bună dreptate întrebarea:
care sunt alimentele dulci pe care le putem consuma?

Fructele proaspete care conţin o proporţie ideală a diferitelor tipuri de zaharuri. Sucurile, salatele de fructe, fructele sunt o adevarată relaxare pentru organism, ducând la normalizarea glicemiei, la reglarea funcţiilor pancreasului, la rafinarea gustului, precum şi a percepţiilor olfactive. Iarna, fructele uscate(stafidele, smochinele, curmalele, caisele deshidratate etc.) sunt un excelent înlocuitor al zahărului.

Mierea de albine este un îndulcitor ideal pentru ceaiuri, lapte şi sucuri. Mierea de albine reprezinta un amestec complex de zaharuri naturale, este un aliment viu pe care organismul uman îl asimilează fără probleme. Mierea nu poate fi folosită la obţinerea unor prajituri sau a cozonacilor(aluatul îndulcit cu miere nu creşte!) şi nici a majorităţii dulciurilor tradiţionale care sunt preparate termic(mierea încălzită la peste 70°C îşi pierde proprietăţile şi devine toxică).

Zahărul brut(brun) este un alt înlocuitor al zahărului rafinat care acum se găseşte şi în România. Este asemanator cu zahărul obişnuit dar considerabil mai închis la culoare şi cu o formă mai neregulată. Pentru prăjituri, cozonaci sau alte dulciuri, zahărul brut se comportă la fel ca şi cel obişnuit însă are punctul de topire mai jos, face mai puţină spumă şi este mult mai sănătos decat zahărul rafinat.

CONCLUZII şi RECOMANDĂRI:
Zahărul este un produs bun pentru sănătate dar numai în stare naturală.

•Renunţă la zahărul alb rafinat deoarece în procesul de fabricaţie suferă multe transformări şi conţine aditivi pentru conservare şi albire.

•Renunţă la băuturile răcoritoare şi dulciurile care conţin mult zahăr.

•Citeşte cu atenţie etichetele alimentelor pentru a depista. zahărul "ascuns".

•Consumă 1-2 linguriţe pe zi de miere alternativ cu zahăr brun nerafinat şi cât mai multe fructe. Zahărul pur din fructe(fructoza) este necesar şi este cel mai sănătos.

•Îţi propun să renunţi măcar pentru o perioadă la zahar. Verifică în practică efectul miraculos al renunţării la "otrava albă" şi vei constata o îmbunătăţire spectaculoasă a stării de sănătate, vei avea mai multă energie şi vitalitate!"
(www.slabire-sanatate.ro)

2 comentarii:

  1. am postat acest articol pentru a trage un semnal de alarma, si pe aceasta cale, asupra zaharului alb din comert... concluzii personale ceva mai tarziu

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu permisiunea ta, am sa add link pe blog la mine...sunt informatii deosebite. Ma bucur ca sunt din ce in ce mai multi oamenii ce considera renuntarea la multe din produsele alimentare actuale( de multe ori se face asociere intre consumul de astfel de produse si starea sociala, sau de ce nu, intelectuala :)) )o cale - de sa n'o numim - de pastrare in bune conditii a mentalului si fizicului. Ai tras de semnal f bine:).

    RăspundețiȘtergere